Help! mijn Fitbit registreert weinig diepe slaap

Help! mijn Fitbit registreert weinig diepe slaap

Enkele maanden geleden kocht ik een Fitbit om mijn slaap te kunnen monitoren. Al snel merkte ik dat het niet zo goed gesteld was met mijn slaapgewoontes. Ik sliep te kort en niet diep genoeg. In dit artikel ga ik door de stappen die ik nam om mijn slaapritme terug op het goede pad te krijgen.

Wat deed ik fout?

Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden vooraleer je het kunt oplossen. Misschien weet je zelf al wat de oorzaak van je slechte slaapresultaten is? Zelf deed ik meerdere zaken verkeerd. Ik soms ze even op, wie weet herken je jezelf er wel in.

Ik merkte vooral een tekort aan REM en diepe slaap. Beide zijn belangrijk voor het versterken van herinneringen en het “opslaan” van nieuw geleerde informatie.

Smartphone voor bed

Voor mij was dit de grootste oorzaak van slaapproblemen. Het gebruiken van een smartphone (of tablet/laptop) net voor het slapengaan is nefast voor je slaap. Toch zitten we vaak traditiegetrouw tot ‘s avonds laat door facebook/9 gag/… te scrollen.

Niet alleen het blauwe licht van je smartphone is slecht voor je slaap (je produceert minder slaaphormonen). Ook het uitstellen van slaap, om toch nog dat laatste filmpje te bekijken, is een gevolg van smartphonegebruik in bed.

Te weinig slaap

Mijn tweede grootste probleem? Te weinig slapen. Ik ben het productiefst in de avond, waardoor ik vaak tot laat in de nacht bezig was met werken aan websites, schoolwerk,… Jammer genoeg gaat de rest van de wereld hier niet mee akkoord. Veel jobs/scholen starten ‘s ochtends om 7u30 of 8u. Deze combinatie zorgt voor erg korte nachten, met een slechte slaapkwaliteit als gevolg.

Inconsistent slapen

In het weekend uitslapen, in de week vroeg opstaan. Het lijkt logisch, maar dat is het niet. Iedere week opnieuw moet je lichaam wennen aan het vroeg of laat opstaan. Als gevolg hiervan raakt je slaappatroon in de war.

Wat werkte bij mij?

Na geconfronteerd te zijn met deze resultaten besloot ik om er iets aan te doen. Hier deel ik de stappen die ik ondernam, in de hoop dat ze ook bij jou een verschil kunnen maken.

Na het implementeren van deze veranderingen verkreeg ik een veel beter resultaat. Ik spendeerde veel meer van mijn ‘slaaptijd’ in REM en diepe slaap.

Koop een wekkerradio

Mijn beste aankoop dit jaar was mijn wekkerradio. De laatste jaren gebruikte ik mijn GSM als wekker, maar dit had één groot nadeel: Mijn GSM bevond zich elke dag naast of in mijn bed. De verleiding om naar Facebook of Youtube te surfen was groot, soms zelfs onweerstaanbaar.

Nu ik een wekkerradio heb, zijn er geen excuses meer om mijn smartphone bij me te hebben in de kamer (alhoewel ik nog soms zondig).

Lees een boek voor het slapengaan

Nu er geen smartphone meer is om je af te leiden, zul je vaak rusteloos in bed liggen. Een boek lezen kan je aandacht afleiden van het “ik moet in slaap vallen” idee. Een aanrader is het boek “Van dit boek ga je beter slapen“. Dit is een grappig en educatief boek over slaap.

Beter slapen boek

Consistenter slapen

Probeer om elke dag op hetzelfde uur op te staan. Een consistent ontwaak-uur is trouwens belangrijker dan een consistent slaap-uur. Ga naar bed wanneer je moe bent, ontwaak op een vast uur.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je alvast op weg zet. Mij hielp het in ieder geval. Als je vragen of bedenkingen hebt, laat dan zeker een reactie achter. Ik probeer ze allemaal te lezen.

Denk er ook steeds aan dat je bij langdurige slaapproblemen steeds een arts hoort te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *